Co to jest Oliwa ozonowana ?
Oliwa ozonowana jest jednym z najmłodszych składników aktywnych stosowanych w preparatach do stóp. Stosowana jest w preparatach nie tylko profilaktycznie i pielęgnacyjnie, ale także zalecana jest w długofalowych kuracjach zarówno skóry jak i aparatu paznokcia.
Jest dobrze tolerowana przez klientów i daje bardzo dobre efekty zarówno na poziomie pielęgnacji jak i prowadzonych kuracji.
Oliwa ozonowana to idealna symbioza Oliwy i Ozonu.
Ozon – to nie tylko część naszej troposfery.
Jak większość dziedzin nauki, odkrycie ozonu nie przyszło jak grom z jasnego nieba. W latach siedemdziesiątych XVIII wieku badając właściwości powietrza oddzielono po raz pierwszy gaz, który w 1776 roku Lavoisier zdefiniował określając jego podstawowe właściwości i nazywając tlenem. Dopiero niecałe 100 lat później niejaki Schönbein odkrył substancje, która powstaje w wyniku przepuszczenia elektryczności przez tlen. Wytwarza się wówczas osobliwy zapach i dlatego nazwał ją od greckiego słowa „ozein” – Ozonem.
Wtedy jeszcze niewiele wiedzieliśmy o faktycznych właściwościach ozonu.
Przez kilka dziesięcioleci bezpośrednio po odkryciu przez Schönbeina tego gazu, przeprowadzono wiele badań dotyczących tożsamości ozonu, jego właściwości i możliwych zastosowań. W połowie lat 70. XIX wieku ozon został uznany za potencjalnie ważny składnik normalnej atmosfery. W swojej książce „Ozone and Antozone” Cornelius Fox napisał w 1873 roku: „Dla filozofa, lekarza, meteorologa i chemika nie ma chyba bardziej atrakcyjnego tematu niż ozon”
Ozon to skuteczny i wydajny sposób dezynfekcji. Jest szeroko używany na całym świecie. Skutecznie dezaktywuje bakterie, wirusy, zarodniki i ameby. Dokładny mechanizm działania ozonu jest stale przedmiotem wielu badań.
W lipcu 1940 r. Whiting w stanie Indiana zaczął używać urządzeń wytwarzających ozon w celu usunięcia smaków i
zapachów wytwarzanych przez chlorowanie wody z jeziora Michigan (Evans, 1972). To był pierwszy system dezynfekcji ozonem stosowany w Stanach Zjednoczonych.
Ozon jest wytwarzany, gdy O2 jest pobudzany i dzieli się na dwie cząsteczki jednoatomowe (O1). Jednoatomowe cząsteczki tlenu zderzają się następnie z cząsteczkami O2, tworząc ozon, którym jest O3. Tak więc ozon składa się z O2 z luźno związanym trzecim atomem tlenu, który jest łatwo dostępny do przyłączania się i utleniania innych cząsteczek. Ten dodatkowy atom tlenu sprawia, że ozon jest silnym utleniaczem, który niszczy mikroorganizmy.
Oliwa i jej symbioza z Ozonem
Ozon jst bardzo niestabilnym gazem. W procesie ozonowania istnieje wiele zmiennych mających wpływ na jego efekty i działanie. Wiele związków organicznych i nieorganicznych reaguje z ozonem. Reakcje te mogą się znacznie różnić w zależności od stanu ozonu (gazowego lub wodnego) oraz innych substancji chemicznych biorących udział w reakcji.
Ozonowanie np. oliwy było badane przez kilka lat w Ozone Research Center. Oleje te zostały przekształcone w odpowiedni nośnik do terapii ozonem, które mają wielką moc bakteriobójczą, przydatną w dermatologii i kosmetologii. Kiedy oleje roślinne, składające się zasadniczo z triglicerydów, są ozonowane, powstaje kilka substancji, takich jak ozonki i nadtlenki, co może być związane z ich działaniem biologicznym.
Jak działa sam ozon?
Ozon niszczy patogeny, jednocześnie usuwając zanieczyszczenia. Ozon utlenia toksyny, które napotyka np. na skórze. Pomaga to zatrzymać ich rozwój. Praktycznie wszystkie patogeny (wirusy, bakterie, grzyby) mają co najmniej jedną część swojego cyklu życia jako beztlenowce co oznacza że są niezdolne do życia w tlenie. Pamiętajmy, że ozon to O3, a O2 to normalna stabilna forma tlenu i ozon powróci do tej formy. „Odda” jeden atom tlenu. Ten jeden atom-tlen jest naładowany ujemnie, a większość patogenów jest naładowana dodatnio, więc przyciągają się do siebie. Kiedy ten samotny tlen spotyka patogen, niszczy go. Patogen jest beztlenowy i nie może żyć z aktywnym tlenem.
Ozon także pomaga stymulować funkcje odpornościowe, zwiększając liczbę i aktywność białych krwinek, a także inne reakcje układu odpornościowego.
Oliwa extra virgin – właściwości ważne w pielęgnacji skóry.
Oliwa extra virgin to przede wszystkim cenne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwas oleinowy, palmitynowy, stearynowy i linolowy. Oliwa z oliwek to także polifenole, tokoferol i skwalen, które pomagają zachować młody wygląd skóry. Oprócz tego, w oliwie z oliwek znajdziesz cały alfabet witamin: Witamina A,C,D,E I bardzo ważna szczególnie w kuracjach skóry wymagającej regeneracji witamina F. ( kompleks NNKT, chroni skórę przed stanami zapalnymi, nawilża ją, regeneruje, a także przyspiesza gojenie się ran )
Oliwa Ozonowana – partnerstwo w działaniu
Ozonowane oleje roślinne wykazały obiecujące wyniki w zastosowaniach klinicznych i były przedmiotem wielkiego zainteresowania farmaceutycznego w leczeniu zaburzeń dermatologicznych, takich jak infekcje owrzodzeń skóry i przewlekłych ran. Istnieją doniesienia, że produkty te są skuteczne w leczeniu ran opornych na leczenie, w przypadku gdy konwencjonalne leczenie i dostępne leki okazują się nieskuteczne. W rzeczywistości w niektórych krajach europejskich, takich jak Niemcy, można je otrzymać na receptę w aptekach. Kraje takie jak Kuba opracowały komercyjne oleje ozonowane i zostały pomyślnie przetestowane pod kątem leczenia wielu chorób. Kuba jest jednym z pionierów we wdrażaniu tej terapii w publicznej służbie zdrowia od ponad 22 lat. Ozon reaguje z podwójnymi wiązaniami nienasyconych kwasów tłuszczowych olejów roślinnych, dając stabilne produkty ozonowania, głównie ozonki, wodoronadtlenki i nadtlenki (w zależności od warunków reakcji) o potencjale terapeutycznym. Badania wykazały ich działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze, a także ich rolę jako modulatorów gojenia ran.
Oleje roślinne i olejki lotne są w stanie zwiększyć potencjalną penetrację różnych leków. Preparaty z różnymi olejami roślinnymi stosowane są do celów leczniczych gdyż ułatwiają przenikanie przezskórne. Stężenie olejów roślinnych w preparatach zwiększa przenikanie, co przypisuje się zawartości kwasów tłuszczowych, co potwierdzają badania kinetyki uwalniania i przenikania przezskórnego.
Im jest wyższy poziom ozonowania olejów, tym mniej tłuste
są produkty w końcowym stadium, i tym lepiej są wchłaniane przez naskórek substancje aktywne. Stopniowe uwalnianie aktywnego tlenu jest wynikiem
równowagi chemicznej i fizycznej produktu.
Proces ozonowania oliwy
Generatory ozonu najwyższej klasy zostały specjalnie stworzone do tego procesu. Ważnym elementem ozonowania oliwy jest pozyskanie wysokiego stężenia ozonu w warunkach próżni. Zapewniamy wówczas produkt końcowy, który nie zawiera zanieczyszczeń . Podczas przetwarzania olejów ozonowanych powstaje stabilne wiązanie między olejem, a ozonem, czego wynikiem jest
niezawodny, wysokiej jakości produkt, który można łatwo „włożyć” w
inne receptury produktów kosmetycznych.
Ozonowana oliwa z oliwek to produkt wytwarzany przez barbotowanie ozonu i tlenu w czystej oliwie z oliwek ( przez wdmuchiwanie do niej czystego, wysoce skoncentrowanego ozonu), aż do momentu, gdy oliwa stanie się gęstą pastą w temperaturze pokojowej. Końcowy produkt jest wynikiem ozonków zgromadzonych i związanych w oleju.
Siła oksydacyjna ozonu jest zmagazynowana w olejach z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ozon jest przechowywany jako ozonek, aldehyd i nadtlenek w podwójnych wiązaniach węgiel-węgiel nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w olejach organicznych, takich jak oliwa z oliwek.
Materiały żródłowe:
(1) A. R. LEEDS, „Lines of Discovery in the History of Ozone”, Annals of the New York Academy of Science1 (3): 363-391 (1880).(2) C. B. FOX, Ozone and Antozone: Their History and Nature, (London, England: J & A Churchill, 1873).(3) Richard S. Stolarski NASA Goddard Space Flight Center History of the study of atmospheric ozone Greenbelt, MD 20771 USA(4) Ozone: Science & Engineering The Journal of the International Ozone Association